Паперові гарантії без гарантій

Обов’язок по збільшенню виробництва електричної енергії з альтернативних джерел покладено на ДП «Гарантований покупець» та НЕК «УКРЕНЕРГО».

В ідеалі, при розрахунках із продавцями електричної енергії «за зеленим тарифом» НЕК «УКРЕНЕРГО» має забезпечувати ДП «Гарантований покупець» коштами, достатніми для покриття у повному обсязі заборгованості перед зеленими інвесторами.

Однак, не все так гладко на практиці.

Криза неплатежів на ринку електричної енергії внаслідок профіциту електричної енергії залишила сам на сам державне підприємство «Гарантований покупець» з величезними боргами (попередня оцінка 1 196 605 577 грн. 47 коп. за результатом аналізу 126 судових справ, які ініційовані виробниками електричної енергії з альтернативних джерел).

Криза поглиблювалася до того часу, поки Верховною Радою України не було запропоновано механізм виходу підприємства із боргової ями.

Так, у Розділі II «Прикінцевих та Перехідних положень» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» № 810-IX від 21.07.2020 «рятівним жилетом» для державного підприємства могли бути випущені облігації внутрішньої державної позики з терміном обігу до 5 років.

Проте, своєчасно процедура врегулювання накопиченої заборгованості так і не була реалізована, адже проекти законів не стали законами підтримки для ДП «Гарантований покупець».

У якості наочного прикладу можна згадати про проект Закону України № 5041 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний Бюджет України на 2020 рік»» щодо підтримки виробництва електроенергії з ВДЕ, який так і не став законом.

Внаслідок «пасиву від держави», ДП «Гарантований покупець» погруз в боргах та у судових справах з примусового стягнення заборгованості.

ДП «Гарантований покупець» нічого не залишається як просити розстрочку виконання рішення судів строком до 1 року, оскільки внаслідок відсутності коштів у підприємства виконати всі судові рішення винесенні на користь інвесторів практично неможливо.

Незважаючи на те, що тягар енергетичної проблеми лягає на одне підприємство, держава не поспішає розмежовувати відповідальність між нею та підприємством.

Держава, створивши підприємство як юридичну особу, гнів інвесторів переспрямувала до ДП «Гарантований покупець».

Крім того, не захищають ДП «Гарантований покупець» також і суди.

«Факт відсутності бюджетного фінансування, в тому числі через надходження коштів від приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «УКРЕНЕРГО», в будь-якому випадку не може звільняти відповідача від виконання зобов’язань щодо оплати придбаної електроенергії, оскільки такі обставини не визначені законодавством, як такі, що звільняють від виконання зобов’язань, а заявником не надано доказів, що у строк один рік з моменту винесення рішення в даній справі відповідач отримає кошти від приватного акціонерного товариства «УКРЕНЕРГО»» (Постанова Північного апеляційного господарського суду від 22.06.2021 року у справі № 910/10519/20).

Популярні дописи з цього блогу

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Як правильно здійснити реконструкцію балкону?