Донарахування за послугу з утримання будинків: збиток чи прибуток?

Процес переходу будинку з орбіти управління комунальних підприємств до управителів все ще залишається у розряді «проблемних».

І причин чому так відбувається дуже багато, проте спільною основою для переважної більшості з них є їх грошова складова, незалежно від того чи йдеться про залишки коштів на рахунках, чи існує необхідність у відновленні технічної документації на будинок.

Останнім часом практика довела, що спір може виникати навіть у результаті «донарахування» комунальними підприємствами споживачам вартості послуги з утримання будинку за останні місяці діяльності комунального підприємства.

Джерело таких спорів, викликане тривалою дією у договорах економічно необгрунтованого тарифу на послугу з утримання будинків, тому зважаючи на те, що за Законом України «Про житлово-комунальні послуги» переукласти завершені у часі договори з утримання будинку стало неможливо, тому окремі комунальні підприємства відчули «свободу» дій, зважаючи на відсутність державного регулювання вже неіснуючої послуги з утримання будинків.

З огляду на те, що до суми компенсації за зайві місяці обслуговування комунальному підприємству необхідно сплачувати податки та збори, зокрема і ПДВ, тому суми, які намагаються стягнути колишні комунальники є «космічними» для будинку або ОСББ.

Здебільшого, комунальні підприємства, пред’являючи позов, мотивують їх тим, що:
  1.  у зобов’язальних правовідносинах мешканців будинку із комунальними підприємствами, а новоутворене ОСББ не є стороною у справі, оскільки правовідносини кожного власника квартири у багатоквартирному будинку є окремими зобов’язальними правовідносинами;
  2. на даний час відсутній висновок Верховного Суду щодо питань застосування прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно якого було б розтлумачено словосполучення «здійснити остаточне нарахування» плати за послуги відповідно до їх обсягів.
А як проводити нарахування у тих випадках, коли послуга з утримання надавалася у нетарифному регулюванні?

І де шукати ринкову складову послуги з утримання будинків у послузі управління?

Відповідь на це не дає навіть судова практика. Тому актуальне питання залишається відкритим для обговорення, пропозицій та способів вирішення проблеми.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку