Чим грішать оператори системи розподілу електричної енергії?

Фінансовий тягар від подвійного нарахування електричної енергії особливо відчувають на «своїх плечах» непобутові споживачі (йдеться про господарства, підприємства, товариства тощо).

Джерелом утворення грошової кабали є неправильність обліку обсягу спожитої електричної енергії операторами системи розподілу.

Яскравим прикладом юридичної особи, яка потенційно потерпає та інколи подвійно сплачує за послуги розподілу електричної енергії є міжрайонне управління водного господарства.

Пояснюю чому.

Деякі оператори cистеми розподілу електричної енергії, користуючись тим, що вони поєднують у собі функції «адміністратора комерційного обліку електричної енергії» самостійно визначають обсяги споживання електричної енергії.

Зрозуміло, що обсяг спожитої енергії трансформується у рахунок до сплати.

За Кодексом комерційного обліку електричної енергії, який затверджений Постановою НКРЄ КП № 311 від 14.03.2018 функцію «адміністратора комерційного обліку електричної енергії» виконує не оператор системи розподілу (тобто обленерго), а певний постачальник електричної енергії, який вносить записи про обсяги згідно Реєстру точок комерційного обліку.

Проте, згідно цієї ж Постанови, до моменту запуску електронної платформи Датахаб функцію адміністратора комерційного обліку, зокрема адміністрування процедури зміни постачальника виконують оператори системи розподілу електричної енергії (ті самі обленерго).

Подвійне нарахування має місце тоді, коли у рахунку на оплату господарство від оператора системи розподілу електричної енергії отримує додатково вартість електричної енергії по обсягу згенерованої приватними домогосподарствами електричної енергії в електромережу оператора системи від приєднаної до мережі підстанції.

Беручи до уваги, що у показах приладів обліку на підстанції одні показники, а у актах по споживанню інші, то виникають розбіжності щодо обсягу реально спожитої електричної енергії, на основі яких оператор в ідеальному випадку правильно сформує рахунки на оплату.

Не всі оператори системи розподілу погоджуються здійснювати господарствам перерахунок або перераховувати обсяг спожитої енергії у меншому, ніж очікувалося, розмірі.

Така ситуація вчергове доводить, що за перерахунок обсягу спожитої електричної енергії доведеться звертатися до суду.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Технічна документація на ліфти: правда за управителем чи ліфтовиками?

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку