Модернізувати енергосистему через кнут або чи ефективні приписи Держенергонагляду

Здійснюючи нагляд за дотриманням електропередавальними підприємствами режимів споживання електричної та теплової енергії, Державна інспекція з енергетичного нагляду (Держенергонагляд), час від часу видає суб’єктам господарювання приписи, які зобов’язують останніх вчинити ряд заходів, які спрямовані на усунення порушень чинного законодавства.

Здебільшого оператори систем розподілу (обленерго) частково виконують або намагаються виконувати всі рекомендації Держенергонагляду, не провокуючи зайвий раз орган державного контролю (нагляду) на проведення планових або позапланових перевірок.

Зазначена поведінка суб’єктів господарювання з одного боку може бути вигідна для Держенергонагляду, адже йому надсилають не лише лист-гарантію на усунення недоліків у далекому майбутньому, але й узгоджують план виконання робіт за певним графіком, відповідальними виконавцями та конкретними строками, а з іншого боку – добровільна згода оператора системи розподілу (обленерго) на поетапне усунення недоліків, навіть якщо із запізненням, що надасть можливість загладити конфлікт між оператором та Держенергонаглядом у найближчій перспективі, оскільки за відсутності належного реагування конфлікт має всі шанси трансформуватися у тривалі судові засідання.

Проте, не на «всі недоліки» розповсюджується демократична система видачі приписів Держенергонаглядом.

Враховуючи значну зношеність електричних мереж, фізично та морально застарілий стан електроустановок, виправлення операторами (обленерго) «недоліків», які суттєво впливають на режим споживання електричної та теплової енергії стає дедалі важче, а приписів від Держенергонагляду по попередніх проблемних ділянках додається.

Крім того, самі порушення режиму споживання енергії вже є не тільки «недоліками», але й хронічними проблемами цілої галузі, на виклики які Держенергонагляд має реагувати інакше, ніж видавати «декларативні приписи».

Тому Держенергонагляд змінив свою тактику стосовно операторів системи розподілу (обленерго), зробивши її «агресивною та суворою».

Для прикладу можна розповісти про таку ситуацію.

Держенергонагляд виносить припис обленерго, щоб останній впровадив на підприємстві електронну систему оперативного управління режимами роботи електричних мереж.
Звісно, що подібний припис Держенергонагляду підконтрольний суб’єкт господарювання виконати не зможе, а це зі свого боку буде мати наслідки у вигляді проведення позапланової перевірки та накладення штрафу, який доведеться або сплатити добровільно, або судитись, щоб потім його скасувати.

До переліку ситуацій, у яких припис нереально виконати належать також вимоги Держенергонагляду щодо:
  1. автоматизованого контролю навантаження в цілому по районах;
  2. автоматизованого контролю навантаження окремих фідерів;
  3. автоматизованої системи керування роботами в режимі реального часу.
Звісно, що оновлення основних засобів відбувається за рахунок коштів, які визначені інвестиційною програмою, проте це зовсім не означає, що інвестиційна програма енергетичного підприємства у певному році покриває всі виробничі витрати.

Технічне переоснащення вимагає залучення значних коштів.

Варто наголосити на тому, що приписи Держенергонагляду можуть не повною мірою відповідати Правилам технічної експлуатації електричних станцій та мереж, однак навіть при судовому контролю приписів Держенергонагляду судді частіше стають на бік контролюючого органу.

Популярні дописи з цього блогу

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Як правильно здійснити реконструкцію балкону?