Безоблікове споживання електрики проти пошкодженого місця лічильника

Поширеним явищем при кваліфікації порушень споживачами правил користування електричною енергією є ототожнення пошкодження місця знаходження лічильника із порушенням роботою лічильника.

Зі свого боку порушена робота лічильника стає причинно-наслідковим зв’язком у безоблікованому споживанні електричної енергії.

Однак, вищезазначена думка працівників оператора системи розподілу є хибною, оскільки довести, що відбулося необлікове споживання електричної дуже непросто.

Безоблікове споживання енергії вважатиметься «безобліковим» тільки у тому випадку, коли cтрумоведуча жила була приєднана до фази трансформатора. Встановити обставини приєднання такої струмоведучої жили доведеться лише у процесі організації та проведення декількох експертиз.

До вказаних експертиз належать, а саме трасологічна та судово-електротехнічна. Вони дадуть відповідь на такі питання:
  1. чи було зовнішнє втручання у корпус комутаційного апарату або трасформаторного струму?
  2. чи було безоблікове споживання електричної енергії при втручанні у комутаційний апарат або у трансформатор струму?
  3. чи за умов пошкодження електричного щитка міг би бути пошкоджений електролічильник?
Слід зазначити, що за відсутності пломб на дверцятах щитка зовсім не означає, що лічильник електроенергії був пошкоджений або відбулося безоблікове споживання електричної енергії.

Головною умовою для притягнення до відповідальності за безоблікове споживання електричної енергії є виявлення видимих ознак пошкодження лічильника електричної енергії.

Здебільшого експерти, які залучалися до спорів сторонами або за ініціативою одного з них, або за ініціативою суду оглядають місце розміщення лічильника, зосереджуючи увагу на 3-ох фазних шинопроводах.

У цьому контексті варто наголосити, що велике значення мають цілісність провідників, які другорядно під’єднанні на виводи до трансформаторного струму.

У випадку, якщо провідники прокладені у полімерній гофрі, то приєднання до безоблікового споживання електричної енергії ніякого не відбулося.

Одним із «козирів» операторів системи розподілу може бути твердження щодо кольору ізоляції струмоведучої жили (наприклад, вона жовтого кольору і різниця у гамі підштовхує до думки, що остання була джерелом приєднання).

Насправді це тільки тактичний хід для виграшу часу оператору системи розподілу. Запропонувавши експертам вилучити провідники, сумніви щодо зайвого приєднання «відпадуть» у ході проведеного дослідження.

Тому відсутність пломб на щитових дверцятах або інше пошкодження місця облаштування лічильника зовсім не означає, що відбулося втручання у роботу лічильника або споживач безобліково використовував електричну енергію.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Самовільне підключення електрики чи легальне споживання?