Щодо витрат по прибиранню контейнерних майданчиків

Зазвичай у містах за результатом проведеного конкурсу виконкомом укладалися із підприємцями договори про надання послуг із вивезення побутових відходів (це практика стосується насамперед тих виконкомів, які проводили конкурс на вивіз відходів до березня 2019 року).

У вищезазначених договорах виконком та підприємці узгоджували площу, житловий фонд у розрізі багатоквартирних будинків та будинків садибного типу, визначали місця складування великогабаритного сміття, а також вказували на характеристики та протяжність міських шляхів, узгоджували відстань від межі міста до полігону твердих побутових відходів.

Водночас у додатках до договору сторони складали графік збору на вивезення великогабаритних та ремонтних відходів.

З огляду на те, що нова редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189 – VII від 09.11.2017 послугу із вивозу побутових відходів, яка охоплювала питання збирання, перевезення, cортування, зберігання, утилізації, обробки, переробки, знищення та захоронення відходів, змінила її на послугу поводження із побутовими відходами.

Разом із новою редакцією закону про житлово-комунальні послуги зазнали змін і Правила надання послуг з поводження з побутовими відходами, які затверджено Кабінетом Міністрів України №1070 від 10.12.2008 року (далі – Правила).

На виконання норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 року № 318 також змінено Типовий договір про надання послуг з поводження із побутовими відходами (далі – Типовий договір).

Оновлені положення Типового договору містили зобов’язання для виконавця послуг (підпункт 12 пункт 4 Типового договору) ліквідувати звалище твердих відходів у разі його утворення на контейнерному майданчику.

За логікою Типового договору ліквідація звалища біля контейнерного майданчика означала «прибрати за собою невивезене сміття» у випадку недотримання виконавцем послуг із вивезення побутових відходів графіку вивезення великогабаритного сміття.

Проте іноді буває, що виконкоми «по-своєму» розуміють норму про ліквідацію звалища твердих побутових відходів у світлі постійного прибирання великогабариту біля контейнерних майданчиків.

Нерідко дане непорозуміння призводить до того, що виконком або його уповноважені структурні підрозділи звертаються до суду із позовними вимогами або розірвати договір, або відмовитись від його виконання.

Джерелом спорів між виконкомом та підприємцями все ще залишається невирішена проблема щодо прибирання контейнерних майданчиків.

Виконком вважає, що витрати по прибиранню контейнерних майданчиків після вивозу сміття має здійснюватися підприємцями, у той час, як вони переконують, що прибирання контейнерних майданчиків не закладалися у статті витрат.

Дану позицію підтримують також суди, які стверджують, що позови, які пов’язанні із стягнення витрат на прибирання контейнерних майданчиків, а також спори, які стосуються виконання умов договорів по поводженню із твердими побутовими відходами слід розглядати у площині законодавства, яке регулює питання благоустрою територій населених пунктів.

Популярні дописи з цього блогу

Технічна документація на ліфти: правда за управителем чи ліфтовиками?

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку

Як правильно здійснити реконструкцію балкону?