Чисті енергетичні коридори і чим вони можуть бути корисними

Прагнення глибше інтегрувати в національні економіки технології з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) не полишає ані уряди держав, ані бізнес.

Звісно, що спільна позиція по прискоренню інтеграції ВДЕ неможлива без бажання та однакових підходів у даному питанні.

Сучасний світ вже давно напрацював хороші стратегії, а також плани, які теоретично могли б допомогти вирішити проблеми, що «заважають» розвитку альтернативної енергетики, однак вказана «теоретичність» скоріше полягає у непередбачених наслідках від реалізації стратегій та планів, яких можна було б своєчасно уникнути.

Зручним форматом для роботи бізнесу, влади та інвесторів є втілення проекту на рівні регіональної ініціативи.

Однією із відомих ініціатив є проект «Чистих енергетичних коридорів».

Інформації про них не так багато. Відомо тільки про 6 таких ініціатив (2 коридори на Африканському континенті, по одному коридору у Центральній Америці та Південно-Східній Європі і два Пан-Арабські коридори).

Суть коридорів полягає у тому, що влада регіону пропонувала будівництво інфраструктури навколо інвестиційного проекту, а завдання інвесторів зводилося до того, що компанії повинні узгоджували та обирати для проекту певну генерацію.

Окрім будівництва, уряди також зобов’язувалися підписувати двосторонні договори із сусідніми держави, якщо проект мав міждержавний характер.

Проте, ніхто не врахував, що між інвесторами можуть бути конфлікти у процесі виконання завдання, які потягнуть за собою згортання або «замороження» проекту.

Справа у тім, що «Чисті енергетичні коридори» на сьогодні як «джентельменська» домовленість без конкретних гарантій та юридичних запобіжників.

З огляду на вищезазначене, мною підготовлена стаття на тему «Напрямки покращення правового регулювання Чистих енергетичних коридорів».

Стаття одержала схвальні відгуки у науковців університету Борнмунта (Bournemouth-Англія),  (Aberdeen-Шотландія), Канадського інституту міжнародного права, а також експертів з Стратегічної енергетики та економічних досліджень (місто Амхерст, штат Масачусетс, CША). Також стаття була відібрана організаційним комітетом університету Гронінгем (Groningen, Нідерланди) та Науковою Радою з питань освіти та викладання (Стокгольм, Швеція)  на конференцію.

Від працівників Секретаріату Енергетичного Співтовариства зауваження до дослідження не надходили.


Directions for improving the legal regulation of Clean Energy Corridors

The reports of the International Renewable Energy Agency (IRENA) forecast that in 2021 the share of investment in wind and solar energy will continue to decline until 2025.

The reason for such a decrease in investment in the technologies of solar and wind energy is the influence of the post-pandemic period in national economies and the impact of the financial crisis on the renewable energy markets.

Thus, in 2021, only 1/3 of wind and solar transmission lines were paid until 2025. It is clear that according to the IRENA Global Forecast, achieving 65% of global energy consumption from renewable energy sources by 2050 seems unrealistic Clean Energy Corridors could help to solve this problem.

Today functioning Six such Corridors:
  1. Africa Clean Energy Corridor;
  2. Western Africa Corridor;
  3. Clean Energy Corridors for Central America;
  4. Regional Initiative in South-East Europe;
  5. Pace Pan Arabs Clean Energy Initiative;
  6. Greening ASEAN Power Grid.
The above-mentioned Corridors are regional initiatives designed to ensure energy security and economic competitiveness.

Clean Energy Corridors is a memorandum of business, government, and investors to develop renewable energy.

In conditions of inconsistency in actions of investors, the existence of different approaches to energy projects and the deepening of disputes between shareholders, Clean Energy Corridors are failing.

The following legal approaches let us overcome the existing problems of Clean Energy Corridors:
  1. to settle the status of Clean Energy Corridors at the level of the convention;
  2. strengthen the policy of protection of property rights of investors of the Corridor's member states;
  3.  joint legal regulation of seasonal electricity imbalances;
  4. regulation of standard units of energy consumption.

Популярні дописи з цього блогу

Особливості розірвання договору на вивезення відходів

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах