Труднощі в одержанні актів про відсутність газифікації та теплопостачання

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.10.2003 року за № 1263-р на Держенергонагляд було покладено повноваження щодо видачі актів, які підтверджують факт відсутності газифікації та теплопостачання у багатоквартирному будинку.

Мета видачі актів полягала у тому, щоб побутовим споживачам, у тих будинках, які не забезпечені мережами для газопостачання і теплопостачання або в будинках, у яких тимчасово відсутні технічні можливості на одержання газу та тепла, плата за електрику здійснювалася за так званим («пільговим тарифом») тарифом для населення.

Вищезазначеним Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1263-р була надана вказівка про те, що видача актів Держенергонаглядом та його територіальними органами здійснювалася відповідно до вимог Порядку застосування тарифів на електроенергію, який затверджений Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг (далі – НКРЄ КП) № 498 від 23.04.2012.

Відповідно до Порядку застосування тарифів на електроенергію Держенергонагляд та його територіальні органи перед видачею актів попередньо зверталися до органів місцевого самоврядування для одержання підтверджуючої інформації, а потім оформлювали акти у 4 екземплярах (перший акт для Держенергонагляду, другий для НКРЄ КП, третій для держадміністрації (на рівні м. Києва, області), а четвертий надсилався для органів місцевого самоврядування.

За інформацією, яка наявна у мережі Інтернет, стаття за назвою «На будинки, у яких відсутнє централізоване опалення та газопостачання, видаються відповідні акти» (04.01.2021), Держенергонагляд разом з територіальними його органами прозвітували про те, що вони видали акти у кількості 21 примірника і до кінця опалювального сезону (уточнення у самому Розпорядженні Кабінету Міністрів України № 1263-р) така робота триватиме й надалі.

Проте практика застосування вищезазначеного повноваження Держенергонагляду продемонструвала далеко не ті очікування, з якими інспекцію з енергетичного нагляду (попереднє найменування Держенергонагляду) наділяв Кабінет Міністрів України.

Так, нерідко можна отримати дані про те, що Управління Держенергонагляду «чинило опір» у розгляді заяв від громадян на видачу актів, які б підтверджували відсутність теплопостачання або газу в будинку.

Узагальнюючи cудову практику, можна з’ясувати основні причини, з яких Держенергонагляд та його територіальні органи відмовляли громадянам у розгляді заяв:
  1. Держенергонагляд немає оперативної інформації про відсутність теплопостачання у будинку, а відповідь від органів місцевого самоврядування до Інспекції з енергетичного нагляду не надійшла;
  2. у Положенні про Державну інспекцію з енергетичного нагляду відсутні повноваження на видачу актів;
  3. в силу Прикінцевих положень до Закону України «Про ринок електричної енергії» Державна інспекція з енергетичного нагляду реорганізовувалася, а новоутворене Управління Держенергонагляду не одержало таких повноважень, які були раніше у Інспекцій.
Незважаючи на ті або інші «причини», які мали підставу для Держенергонагляду не видавати акти, то суди здебільшого ставали на бік громадян.

Однак, cтаном на сьогодні зобов’язати Управління Держенергонагляду розглянути звернення на предмет видачі актів практично неможливо.

Постановою НКРЄ КП № 15 від 06.01.2021 «Про визнання такими, що втратили чинність деяких Постанов НКРЄ КП» Постанова НКРЄ КП «Про Порядок застосування тарифів на електроенергію» втратила чинність.

Сам Регулятор причину скасування своєї постанови пояснював через призму зміни законодавства у сфері електроенергетики, відповідно до якого Регулятор повноваження на встановлення тарифів для населення вже не має.

Не дивлячись на те, що процедура видачі актів Держенергонаглядом була однією із частини Порядку застосування тарифів на електроенергію, повертати механізм по видачі акту, що підтверджує відсутність теплопостачання та газу в будинку ніхто не збирається.

Зважаючи на те, що Розпорядження Кабінету Міністрів України № 1263-р окреслювало осінньо-зимовий період 2020-2021 на видачі актів для Держенергонагляду, то залишається тільки сподіватися, що процедура із видачі актів з часом буде повернута у законодавство України.

Популярні дописи з цього блогу

Як правильно здійснити реконструкцію балкону?

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку