Балансування обсягів природного газу чи врегулювання небалансів?

Для отримання оптимального (безпекового) співвідношення обсягів природного газу у магістральних газових мережах оператор газотранспортної системи (далі – ГТС) надає суб’єктам ринку природного газу послуги балансування.

У розумінні Кодексу газотранспортної системи, який затверджений Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг від 30.09.2015 року за № 2493 (НКРЄ КП) під «балансуванням» названо діяльність, яка покликана врівноважити попит та пропозицію природного газу у магістральному трубопроводі при транспортуванні газу

За цих обставин оператори ГТС у межах розподілу потужностей:
  1. забезпечують право користування газотранспортною системою;
  2. надають послуги транспортування природного газу;
  3. виконують повноваження по балансуванню.
Послуги по балансуванню оператор ГТС здійснює на підставі договору транспортування природного газу.

За логікою Кодексу газотранспортної системи послуга балансування є складовою послуги транспортування.

Водночас деякі замовники послуги транспортування газу, які у магістральних трубопроводах відбирають газ із перевищенням зарезервованого місячного обсягу у спорах зі оператором ГТС посилаються на те, що між замовником та оператором окремий договір на поставку газу не укладався, а функція оператора ГТС по балансуванню природного газу надавалася під час транспортування безкоштовно.

Зрозуміло, що замовник(и) послуги транспортування газу шукали приводу не платити зайвого операторам ГТС.

Слід зазначити, що той газ, який замовник відбирав із перевищенням обсягів, варто вважати «чужим газом» по відношенню до замовника.

Нерідко оператору ГТС доводиться самостійно шукати способи забезпечити обсяг газу у системі, а потім ставати «об’єктом» судових розбірок з боку інших суб’єктів ринку природного газу.

Однак, позиція окремих замовників про те, що функція операторів ГТС по «балансуванню» є безкоштовною у структурі послуги по транспортуванню газу, хибна.

Місячний обсяг газу, який транспортувався у точках входу і був одержаний у точках виходу визначається як місячний небаланс. Кожний місячний небаланс обчислюється оператором ГТС.

Якщо місячний небаланс не був врегульований до наступного місяця, то зі сторони оператора ГТС відбувається «врегулювання небалансів у послузі транспортування», а не виконується балансування як самостійна послуга.

За врегулювання небалансу замовнику послуг по транспортуванню газу оператором ГТС надається звіт та рахунки на оплату.

Договори на транспортування газу не охоплюють умови щодо вартості балансування та механізм її оплати.

Популярні дописи з цього блогу

Особливості розірвання договору на вивезення відходів

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку