Непридатний електролічильник-не привід платити за послуги

Некоректність роботи електролічильника за відсутності ознак зовнішнього втручання є приводом для обленерго та інших компаній-розподілювачів формувати квитанції для оплати недообліку електричної енергії споживачам.

Найчастіше такі випадки трапляються під час чергового зняття показів лічильника електричної енергії, який інколи може демонструвати суттєву невідповідність показів за попередній період, що дає працівникам та фахівцям з обленерго підстави вважати, що були порушення у роботі вузла обліку з електричної енергії.

Звісно, навіть без письмових заяв обленерго забезпечує проведення експертизи лічильника на державних підприємствах у сфері стандартизації та метрології, внаслідок якої відбувається огляд та випробування вимірювального пристрою і завершується оформленням протоколу повірки та актом проведення експертизи.

Вищеперераховані документи є основою для складення актів працівникам обленерго про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії і формального засідання комісії обленерго «для вручення споживачу рахунку за недооблік електричної енергії».

Однак, підготовлені заздалегідь протоколи засідання комісії обленерго, в основі яких були висновки експертиз про непридатність до експлуатації лічильника не можуть бути юридичною підставою для оплати рахунків.

Пояснення обленерго прості. Ваш лічильник = Ваша відповідальність за його обслуговування, навіть, якщо вини споживача у тому, що останній вийшов з ладу немає.

Як правило, у випадку тимчасового виходу з ладу лічильника обсяг електричної енергії обчислюється із:
  1. використаної електричної енергії від дня порушення вимірювання до дня її відновлення;
  2. при відсутності обсягу електрична енергія обчислюється за середньодобовим споживанням;
  3. за календарним періодом попереднього року, який відповідає періоду порушення.
Справа у тім, що експертиза лічильника перевіряє його зовнішній вигляд та межу чутливості.

Проте, ключовим підходом, який надає можливість уникнути споживачу сплати за недооблік електричної енергії є обставини, які пов’язані із з’ясуванням чи був відсутній самохід показань у лічильнику.

Якщо у висновку експертизи лічильника, який визнано неприданим не зазначено про відсутність самоходу показів лічильника, то слід ініціювати шляхом письмового звернення до обленерго або іншого підприємства-розподілювача проведення додаткової експертизи.

У протилежному випадку на споживача лягає тягар погашення недообліку. Певною мірою відсутність самоходу показань у неприданому лічильнику може вважатися імунітетом для споживача від сплати недообліку електричної енергії.

Так, у Постанові Верховного Суду № 925/637/19 від 06.11.2020 зазначено, що експертизою було встановлено відсутність самоходу лічильника…, тому зафіксовані показники засобу обліку електричної енергії є фактично спожитим обсягом електричної енергії, а застосування наведених норм передбачене у випадку недообліку електричної енергії внаслідок порушення роботи вузла обліку електричної енергії.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Технічна документація на ліфти: правда за управителем чи ліфтовиками?

Особливості розірвання договору на вивезення відходів