Реконструкція або припинення газопостачання?

Пандемічні часи та фінансові кризи призводять до того, що виробничі потужності заводів (підприємств) обмежуються, оскільки готова продукція не реалізується, внаслідок чого адміністрація змушена приймати рішення про припинення газопостачання у певні цехи.

Керівництво заводу (підприємства) скеровує заявку на припинення газопостачання до газорозподільної компанії, а остання обстежує газопровід і накладає пломби на вузол обліку. Припинення газопостачання відбувається у повній відповідності із технічними канонами та положеннями українського законодавства.

Однак, припинення газопостачання ще не означає його наступне відновлення.

Поширеними є випадки, коли газорозподільні компанії відмовляють у відновленні газопостачання з причин необхідності заводу (підприємству), нібито провести реконструкцію вузла обліку газопостачання (далі – ВОГ).

За результатами обстеження газопроводу фахівцями газорозподільних компаній у актах контрольного огляду вузла обліку вказується, що замір тиску у лічильнику, який облаштований згідно проектно-кошторисної документації не відповідає газоспоживчому обладнанню.

Суть такого формулювання полягає у тому, що газовики хочуть сказати про те, що на «газоспоживчому обладнанні номінальна витрата газу значно більше, ніж межа вимірювання газу, яка розрахована для лічильника».

Якщо не вникати у суто технічне питання та погодитись на реконструкцію ВОГ, то самі «ініціатори реконструкції» не поспішають задовольняти заяви підприємств на одержання технічних умов, які потрібні для проведення такої реконструкції.

Бувають випадки навіть письмових відмов зі сторони газорозподільних компаній.

Здебільшого вимога газорозподільної компанії до непобутового споживача щодо зобов’язання по проведенню реконструкції ВОГ супроводжується дивним процесом документування.

Прикладом можна назвати те, що під час перевірки газовики у актах огляду ВОГ не фіксують порушення експлуатації газових мереж чи газового обладнання, а це є несумісним із положенням Кодексу газорозподільних систем, адже за відсутності ознак втручання у лічильник має застосовуватися процедура позачергової експертної повірки лічильника.

До того ж акт про порушення складається тільки у таких випадках:
  1. пошкодження пломби;
  2. зміна параметрів обчислювача чи коректора лічильника по об’єму газу;
  3. непрацездатність лічильника чи його складових;
  4. монтаж несанкціонованого газопроводу;
  5. підключення лічильника, що призводить до перевищення діапазону обчислювача потужності.
Окрім виявлених порушень, газовики мають також проконтролювати усунення зафіксованих невідповідностей, про що повинні скласти додатковий акт.

Звісно, для «реконструкції» за положеннями Кодексу газорозподільних систем ні перший, ні другий акт неможливо скласти, оскільки порушення як такого немає.

Реконструкція ВОГ є зручною підміною понять.

Зі свого боку вимогу газовиків щодо проведення реконструкції можна спростувати скориставшись 2 шляхами:
  1. звернення до робочого проекту облаштування замірного ВОГ;
  2. огляд характеристики лічильника.
По-перше, встановлення лічильника є складовою проектної документації, яка погоджена газовиками.

По-друге, межа вимірювання лічильника не може бути порушенням, адже характеристика лічильника погоджена також у робочому проекті.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку

Технічна документація на ліфти: правда за управителем чи ліфтовиками?