Чи можливо обмежити діяльність УКРЕНЕРГО на ринку електричної енергії?

УКРЕНЕРГО, як оператор системи передачі електричної енергії, наділений повноваженнями по видачі диспетчерських команд у Об’єднаній Енергетичній Системі щодо обмеження потужності електричної енергії або зняття обмеження її максимальної потужності виробникам такої енергії з альтернативних джерел (йдеться про «зелених виробників»).

Вищезазначене (конкретизоване) повноваження УКРЕНЕРГО отримав на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел» № 810-IX від 21.07.2020 (закон набрав чинності з 1 серпня 2020), а також у ряді Постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НРКЄ КП) (приміром Постанова № 2084 від 11 листопада 2020 року, якою вносилися зміни до Правил на ринку електричної енергії).

В результаті змін до законодавства «зелені виробники», потужність або навантаження у енергосистемі яких обмежувалися УКРЕНЕРГО, отримали право на компенсацію втрат внаслідок виконання команд диспетчера.

Крім того, НКРЄ КП поступово змінювала Правила на ринку електричної енергії, увівши у підзаконні акти таке поняття як «диспетчерська команда».

Однак, законодавчі напрацювання були запізнілими щодо тих «зелених виробників», які на початку 2020 року оскаржували у судах дії УКРЕНЕРГО в частині видання ним команд до «зелених виробників» про навантаження, розвантаження або відключення їх електроустановок.

В основу вимог «зелених виробників» до УКРЕНЕРГО є аргументи на користь того, що:
  1. видання команд диспетчером виходить за межі договірних зобов’язань між «зеленим виробником» та УКРЕНЕРГО, як оператором системи передачі;
  2. «зелені виробники» не є постачальниками послуг з балансування та допоміжних послуг, тому вони не можуть одержувати диспетчерські команди від УКРЕНЕРГО;
  3. команда «оперативної безпеки» на зменшення потужності не відповідає положенню Кодексу системи передач, а також положенню договору з оперативно-диспетчерського (технологічного) управління;
  4. УКРЕНЕРГО застосував «нові ринкові» підходи у регулюванні господарських відносин, які не властиві УКРЕНЕРГО як оператору системи передачі.
Позиція УКРЕНЕРГО у таких випадках є незмінною:
  1. оператор системи передачі уповноважений на видання будь-яких диспетчерських команд та розпоряджень;
  2. добровільне виконання команд «зеленими виробниками» є свідченням правомірності рішення диспетчера («зеленими виробниками» ведуться записи у диспетчерському журналі, на сайті УКРЕНЕРГО формуються звіти).
Слід зазначити, що у цих спорах господарські суди не досліджують компетенцію УКРЕНЕРГО, а якщо відмовляють у задоволенні позовів «зеленим виробникам», то виключно на підставі «неправильності вибору ними способів захисту їх прав».

Водночас суди цитують статтю 68 Закону України «Про ринок електричної енергії» (у попередній редакції до внесення змін), у якій зменшення навантаження «зеленими виробниками» по команді УКРЕНЕРГО можливе було за умови існування 2ох випадків:
  1. подання заявок від інших учасників системи балансування щодо зменшення навантаження у систему, які були прийняті (акцептовані) УКРЕНЕРГО;
  2. 2) існування обмежень, які були наслідком обставин непереборної сили (вказану обставину варто документально довести з урахуванням практики та особливостей тлумачення обставин непереборної сили).
Тобто, якщо суд апеляційної інстанції «уважно вчитається» у зміст статті 68 Закону України «Про ринок електричної енергії», то існує великий ризик того, що дії УКРЕНЕРГО визнають неправомірними по відношенню до тих «зелених виробників», які звернулися за захистом своїх прав до господарських судів.

Популярні дописи з цього блогу

Особливості розірвання договору на вивезення відходів

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах