Як уникнути розрахунку за "зеленим тарифом"?

Минуло 2 роки відтоді як держава шукає механізми врегулювати кризу не платежів на ринку електричної енергії.

Звісно, порушену проблему намагалися вирішити шляхом внесення змін до законодавства, проте обов’язок по викупу цієї ж електричної енергії Державним підприємством «Гарантований покупець» у «зелених виробників» за коштовним «зеленим тарифом» прописувався у договорах, які були підписані ще задовго до прийняття парламентом антикризових заходів.

Зрозуміло, що виробники, які одержали виплати без урахування очікуваного розміру інвестиційної складової почали звертатися до господарських судів.

Внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» влітку 2020 року загальмував процес стягнення коштів з ДП «Гарантований покупець» тими інвесторами, які ще не звернулися до господарських судів.

Однак, ДП «Гарантований покупець» знайшов спосіб мінімізувати борги підприємства шляхом пред’явлення позовів до вказаних господарських судів із вимогами визнати недійсними договори купівлі-продажу електричної енергії, які підписані із «зеленими виробниками».

У якості аргументів ДП «Гарантований покупець» господарському суду стверджував, що «зелені виробники» ввели його в оману, оскільки:
  1. надали завідомо неправдиві документи стосовно початку виконання будівельних робіт (стаття 71 Закону України «Про ринок електричної енергії» вимагає від виробників альтернативної енергії надати декларацію про початок виконання будівельних робіт);
  2. надали завідомо неправдиві дані стосовно державної реєстрації права власності або права користування на орендовану земельну ділянку. Інколи таку ініціативу для ДП «Гарантований покупець» у листах писало СБУ.
Як показує практика, якщо інвестор не виявляв зацікавленості у такого виду позовів, то вимоги ДП «Гарантований покупець» задовольнялися і договори купівлі-продажу електричної енергії визнавалися недійсними.

У випадку, якщо інвестор вирішив «чинити опір», то результат виявився зовсім іншим.

Яскравим прикладом такої справи є Постанова Північного апеляційного господарського суду від 20.01.2021 (№ 910/10405/20), де суд пояснював ситуацію так:
  1. недійсність правочину зумовлюється наявністю дефектів його елементів: дефекти (незаконність) змісту правочину; дефекти (недотримання) форми; дефекти суб`єктного складу; дефекти волі - невідповідність волі та волевиявлення;
  2. якщо кандидат у виробники «зеленої енергетики» подав не всі документи, які необхідні для укладення договору купівлі-продажу, то його заява до ДП «Гарантований покупець» не могла розглядатися. Те ж стосується і випадків з недостовірною інформацією, адже ДП «Гарантований покупець» протягом 3-ох робочих днів повідомляє кандидата про невідповідність документів або неправдивість інформації, яка зазначена у них;
  3. законодавством закріплено обов`язок гарантованого покупця здійснити перевірку повноти наданих документів, за підтвердженням чого і є можливим укладення відповідного договору купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом»;
  4. договори оренди земельної ділянки є нотаріально посвідченими.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Технічна документація на ліфти: правда за управителем чи ліфтовиками?

Особливості розірвання договору на вивезення відходів