Пересунути контейнерний майданчик або як посудитися за сміттєвий бачок?

Сусідство багатоквартирного будинку з торговою мережею не завжди призводить до злагоди та взаємних порозумінь, особливо, коли виникають питання щодо розміщення контейнерів для вивозу твердих побутових відходів. 

Іноді сторони конфлікту, не дочекавшись врегулювання спору, фізично пересовують контейнер один одному. Зрозуміло, що неприємний запах породжує скарги та судові позови, адже торгівельна мережа потенційно може понести комерційні втрати внаслідок зменшення кількості відвідувачів магазину, а мешканці будинку будуть страждати від нестерпного смороду. 
Здавалося, що у законодавстві є шлях вирішення цієї, на перший погляд, «примітивної ситуації», однак, як з’ясувалося, легка справа для її врегулювання потребує серйозної юридичної підготовки. 

Юридична позиція торгівельної компанії: 
  1. багатоквартирним будинком порушуються державні санітарні норми, адже розміщення контейнерів для акумуляції відходів відбувається на відстані менше 10 метрів, наголошуючи на тому, що контейнери повинні бути віддаленні від житлових та громадських будівель на відстань не менше 20 метрів; 
  2. місце розташування контейнерів для вивозу твердих побутових відходів затверджено для будинку у складі генерального плану населеного пункту, який діяв станом на дату введення багатоквартирного будинку в експлуатацію. 
Юридична позиція багатоквартирного будинку (ОСББ, управляючої компанії): 
  1. торгівельною компанією порушуються місцеві Правила благоустрою, які мають силу нормативно-правових актів. Згідно Правил благоустрою розміщення контейнерних майданчиків на відстані не менше 20 метрів від вікон та дверей призначене тільки для житлових будинків та дитячих закладів, спортивних майданчиків, а також для місць відпочинку, а для житлових будинків діє норма у розташуванні контейнерних майданчиків на відстань не більше 100 метрів входу до під’їздів багатоквартирних будинків; 
  2. між багатоквартирним будинком та виконавцем послуги з вивезення побутових відходів укладено договір, а тому сміттєві баки перебувають в охайному стані, а місце розташування контейнерів узгоджено з підрядною компанією, яка надає послуги з вивезення відходів для всього міста; 
  3. у багатоквартирному будинку відсутні дозвільні документи на розміщення контейнерного майданчика; 
  4. у генеральному плані при проектуванні будинку не було визначено місця для розташування контейнерного майданчика; 
  5. у державному акті на землю та схематичному плані меж земельної ділянки також не позначено місць для розташування контейнерних майданчиків; 
  6. за результатами комісійного обстеження меж розміщення контейнерного майданчика за участю сторін, представників держпродспоживслужби і райдержадміністрацій порушень в частині розміщення контейнерного майданчика багатоквартирним будинком не встановлено; 
  7. порушень прав третіх осіб не виявлено. 
Яку із сторін підтримують суди? 

Як не дивно, але суди підтримують торгівельну мережу і не відмовляють їй у задоволенні позову до будинку про зобов’язання перемістити сміттєві бачки. 

У мотивувальній частині рішення судді зазвичай цитують санітарні правила і висвітлюють власне бачення вирішення проблеми. 

Якщо у генеральному плані території населеного пункту на час проектування будинку не передбачено розташування спеціального майданчика для контейнерів, то рішення про його розташування має приймати комісія у складі представників органу архітектурно-будівельного контролю, органів самоорганізації населення, представників від балансоутримувача та держпродспоживслужби. 

У будь-якому разі подібні рішення судів повинні переглядатися, адже суд вийшов за межі своїх повноважень, оскільки суд не має права перебирати на себе компетенцію комісії (дискреція повноважень влади), а тільки виконувати наглядову функцію щодо правильності застосування норм законодавства.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Самовільне підключення електрики чи легальне споживання?