Як порахувати пару? Математика від теплокомуненерго

За договором постачання пари теплова енергія подається на потреби опалення, вентиляції та гаряче водопостачання. 

У таких договорах теплокомуненерго розраховує абоненту кількість поставленої пари за формулою: Q рік = кількість гігакалорій (Гкал/год). 

У випадку приєднання теплового навантаженням розрахунок по формулі залишається тим самим лише із відмінністю у кількості Гкал/год. 

Переважно розподіл теплової енергії теплокомуненерго обліковує щомісячно. Обрахунок розподілу теплової пари буде відрізнятися між абонентами, оскільки ключову роль для обчислення кількості використаної пари матиме наявність/та або відсутність такого факту як облаштування приміщення тепловим лічильником. Вартість теплової енергії підлягає тарифікації. 

У той час, на абонента договором покладається обов’язок по споживанню пари за параметрами та у обсягах, які узгоджуються сторонами у додатку до договору. Якщо абонент не повертає конденсат за договором, то останній відшкодовує вартість знесоленої води у структурі послуги, яка також тарифікується. 

Зазвичай спори між сторонами виникають на етапі щомісячної сплати, адже кожна із сторін вважає, що її розрахунковий метод є вірним. 

На переконання теплокомуненерго, в умовах відсутності лічильника теплової енергії відпущена абоненту пара рахується від теплового навантаження, безперебійної роботи парового устаткування помноженого на кількості діб у календарному обчисленні. 

Проте, кількість спожитої пари має рахуватися не від теплового навантаження, а від обсягу поставленої пари, бо контроль за обсягом пари, у будь-якому випадку, за договором покладений на теплокомуненерго. 

З цією думкою погоджуються суди, які у рішеннях наголошують на тому, що навантаження на параметри теплоносія (при умові, що враховуються технологічні витрати у зв’язку із приєднанням теплового навантаження на технологічні потреби) має обчислюватися без річних та щомісячних обсягів теплової енергії. 

І в цьому суди повністю праві, оскільки споживачам, у яких відсутній комерційний облік теплової енергії кількість спожитої пари повинна розраховуватися, виходячи з даних середньомісячної температури теплоносія, а також, одержавши дані про кількість годин роботи виробничого обладнання.

Популярні дописи з цього блогу

Особливості розірвання договору на вивезення відходів

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах