Змусити ОСББ провести автономне електропостачання в офіс

Знаходження електричного щитка у приміщенні ОСББ створює для власників офісів у багатоквартирному будинку проблеми щодо отримання погодження на підключення до автономного електропостачання. 

Нерідко конфлікти з приводу комунальних платежів загострюють протистояння бізнесу та ОСББ. Якщо питання заборгованості можна вирішити шляхом проведення переговорів або з допомогою претензійного порядку, то наступне перебування суб’єкта господарювання у будинку потребуватиме одержання не одного дозволу від ОСББ. 

Тому у прагненні підключити «електричну автономію» до офісу у вхід ідуть всі доступні засоби. 

Можна навести приклад, коли через постачальника електричної енергії до ОСББ надсилається лист щодо виконання вимог по заміні електричного котла. У листі вказується, що «нібито комісія з числа фахівців постачальника електричної енергії разом із власником нежитлового приміщення у будинку» виявляють перелік недоліків, які терміново для цього слід усунути: 
  1. відключені радіатори від централізованої системи опалення будинку; 
  2. вирішення питання із різьбовими заглушками, які вмонтовані у місяцях перетинання радіатора із будинковими мережами; 
  3. транзитні стояки, які проходять через офісне приміщення неізольовані; 
  4. проектної документації по індивідуальному електричному опаленні взагалі немає. 
Враховуючи, що питання автономного електропостачання торкається сфери теплопостачання, то енергокомпанією запрошуються до складу комісії фахівці з місцевих теплоенерго для опломбування різьбових заглушок у точках відпайки внутрішньобудинкової системи централізованого опалення. 

Бувають випадки, коли постачальники електричної енергії пропонують вихід із ситуації через збільшення потужності електричної енергії для багатоквартирного будинку. Тоді ОСББ замовляє у оператора системи розподілу технічні умови на приєднання до електричних мереж у зв’язку із збільшенням потужності. 

Однак вимоги постачальника електричної енергії та місцевого теплокомуненерго до ОСББ не можуть вважатися законними, оскільки: 
  1. у нежитлових приміщеннях не був встановлений електричний котел; 
  2. лист енергокомпанії до ОСББ не є приписом; 
  3. для допуску працівників енергокомпанії та теплоенерго необхідний наряд; 
  4. у листі відсутнє посилання на рішення органу місцевого самоврядування; 
  5. відсутні дані щодо виготовлення проекту та проектне підключення приміщення до електроустановки; 
  6.  договір про нестандартне приєднання до електричних мереж розподілу не укладався. 
Слід зазначити, що українським законодавством не передбачено право нежитлового (офісного) приміщення, яке знаходиться у багатоквартирному будинку на приєднання його до електричних мереж оператора системи розподілу. Самостійне підключення або відключення від мереж забороняється. 

Якщо проаналізувати судову практику з порушеного питання, то можна простежити тенденцію, що суди розглядають подібні спори спираючись на процес відключення будинків від централізованих мереж. 

Станом на сьогодні діє нова редакція Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 169 від 26.07.2019 року, яка визначає правовий механізм відключення від мереж. 

Варто наголосити, що питання підключення/відключення електричних мереж (з метою облаштування електричного опалення приміщення) суди також розуміють виходячи з положень даного наказу. За цим наказом відключення від мереж допускається тільки цілому будинку. 

Для старту процесу відключення та реалізації права на відмову від централізованого опалення необхідно звертатися до Міжвідомчої комісії з розгляду питань по відключенню від мереж, які діють при органах місцевого самоврядування, приєднавши до заяви протоколи зборів власників квартир, які прийняли рішення про відключення всього будинку від мереж. 

Водночас Міжвідомча комісія розглядає заяву і протокол зборів власників квартир у будинку тільки при умові, що у населеному пункті, де розташований будинок затверджена схема теплопостачання. 

У цьому контексті варто згадати, що в окремих рішеннях судів апеляційної інстанції з цивільних справ вказується про те, що рекомендації комісії це ще не остання крапка у від’єднанні від мереж. Та і рішення вказаної комісії мають тільки рекомендаційний характер. Відключення від мереж будинку прийматимуть органи місцевого самоврядування, взявши до уваги та розглянувши всі зауваження від операторів інженерних мереж. 

Тобто, у випадку незгоди із протоколом Міжвідомчої комісії він, як окремий документ не оскаржується, а оскаржується тільки рішення органу місцевого самоврядування з приводу відключення.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Технічна документація на ліфти: правда за управителем чи ліфтовиками?

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку