Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Припинення водопостачання може виникнути з різних причин і не завжди з вини водоканалу (типу крадіжка вентилю або самотужки поставлена заглушка тощо). 

Проте громадяни та бізнес поверхово розуміють «межі юридичної відповідальності» водоканалу. 
Невірно вважати «зобов’язаннями» водоканалу при першій ліпшій нагоді забезпечити подання води у точках розбору на прохання кожного або змусити водоканал зробити скид стічних води там, де він не може нести юридичну відповідальність. 

Засадами відсутності відповідальності у водоканалу є: 
  1. балансова належність; 
  2. проведення робіт, які потребують одержання дозволів та погоджень; 
  3. водопровідне підключення обрізане у колодязі; 
  4. водопровідна труба споживача, яка врізана у водопровідну магістраль; 
  5. водоканал обслуговує водопровідні мережі на підставі договору. 
У той час на споживача покладено зобов’язання раціонально використовувати питну воду, не допускати витоків із систем водопостачання, утримувати санітарно-технічні прилади та арматуру у технічному та санітарному стані. 

З аналізу судової практики слідує, що ключовим аспектом звільнення водоканалу від юридичної відповідальності вважається дослідження обставин балансової належності водопровідних об’єктів, адже не завжди водопровідний ввід перебуває на балансі саме місцевого водоканалу. 

Відповідач протягом усього часу розгляду справи наполягав на тому, що водопровідний ввід не знаходиться в господарському віданні та не обліковується на балансі КП «Харківводоканал», а тому підприємство не несе відповідальності за його цілісність та схоронність (Постанова Верховного Суду, справа № 922/761/19 від 11.12.2019). 

Слід зазначити, що у контексті з’ясування обставин балансової належності потрібно відштовхуватися від точки розподілу, яка зазначається у актах розмежування каналізаційних мереж. 

Точкою розподілу є перший фланець засувки на водопровідному вводі зі сторони міської мережі. 

Господарський суд Львівської області (справа № 914/1179) від 02.07.2014 вказане положення зрозумів так, що: «виконавець відповідає за технічний стан та експлуатацію водопровідних мереж до точки під'єднання абонента до комунальних водопровідних мереж. 

Споживач відповідає за технічний стан та експлуатацію водопровідних мереж від точки під'єднання до комунальних водопровідних мереж. 

Виконавець відповідає за технічний стан та експлуатацію каналізаційних мереж (трубопроводів) до точки під'єднання абонента до комунальних каналізаційних мереж. 

Споживач відповідає за технічний стан та експлуатацію каналізаційних мереж від точки під'єднання до комунальних каналізаційних мереж». 

Точки розподілу іноді наносять на схематичні позначення у вигляді додатку до акту. 

Зі схеми до акту розмежування балансової належності мереж водовідведення та експлуатаційної відповідальності від 13.08.2008 видно, що стоки від ТОВ «Укрбурвибух» стікають у контрольний колодязь (КК-2), а далі через трубопровід Ду=800мм до каналізаційного колодязя (КК-1), який є межею розділу балансової належності мереж водовідведення на врізці (Постанова Господарського суду Дніпропетровської області, справа № 904/1238/20 від 17.09.2020). 


Популярні дописи з цього блогу

Самовільне підключення електрики чи легальне споживання?