Видати технічні умови, а потім їх скасувати

Процес під’єднання до міських мереж водопостачання та водовідведення складається з таких етапів: 
  1. укладення договору на одержання технічних умов; 
  2. узгодження меж землекористування; 
  3. cплата дольової частки на розвиток водопровідно-каналізаційного господарства; 
  4. отримання акту на врізку у мережу; 
  5. погодження проекту водомірного вузла; 
  6. отримання паспорта водного господарства. 
Із прийняттям Правил користування системи централізованого комунального господарства та водовідведення в населених пунктах, які затверджені Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 190 від 27.06.2008 року оформлення порядку приєднання зазнало змін в частині «документального» доступу, однак технічна складова приєднання все ще зберігає описані вище етапи. 

Для приєднання до мереж замовник подає заяву, опитувальний лист, ситуаційний план з визначенням місця розташування земельної ділянки, а також графічний матеріал із нанесенням відповідних інженерних мереж та схематичним зображенням місць приєднання. 

Заява на приєднання розглядається місцевим водоканалом протягом 10 днів, де останній перевіряє: 
  1. умови для проектування вводу (місце під’єднання); 
  2. пропускну спроможність мереж систем водовідведення; 
  3. місце розташування водомірного вузла; 
  4. вимоги до облаштування проміжного резервуара, а також до насосів-підвищувачів тиску. 
Виконання вищезазначених формальностей забезпечує «юридичне зелене світло» на здійснення врізки до муніципальних водопровідних мереж. 

Здавалося, що одержати технічні умови і приєднатися до міських мереж з водопостачання та водовідведення не призводить жодних неприємних «несподіванок», але у практиці трапляються випадки, коли водоканали прагнуть «відмотати ситуацію назад» і скасувати технічні умови на приєднання до мереж. 

Слід зазначити, що інколи водоканали це роблять в односторонньому порядку та без жодного обговорення із колишнім їхнім замовником, а лише інформують його про це листом. 

Причин та приводів для скасування водоканалом виданих технічних умов на приєднання до мереж є безліч. Найпоширенішими з-поміж них є: 
  1. перевищено ліміти на водокористування; 
  2. транзитні лінії водопостачання прокладені через підвали будинків; 
  3. наявні сумніви у законності погодження посадовими особами водоканалу проекту водомірного вузла та паспорта водного господарства; 
  4. зміна схеми водопостачання веде до отримання нових технічних умов. 
Варто зауважити, що під маркою «скасування виданих технічних умов» водоканал планує припинити надавати послуги з водовідведення. 

Як захисти свої права? 

Заподіяння майнових втрат або збитків внаслідок припинення водопостачання, або запобігання припиненню водопостачання варто розглядати під кутом договірних та недоговірних зобов’язань, адже абонент користується послугами із забору води з водопроводу та здійснює скид стічних вод у каналізацію. 

Тим часом cкасування технічних умов радше cтане мотивацією для позову або поясненням щодо причинно-наслідкового зв’язку між їх відсутністю через скасування водоканалом і до шкоди, яку одержав власник нерухомого майна або власник бізнесу. 

З позицій судової практики скасування технічних умов на приєднання до мереж жодним чином не вплине на права та обов’язки сторін за договором, адже подія з приєднання вже відбулася, а одержання технічних умов було тільки передумовою (проміжним етапом) для укладення договору з водоканалом. 

Коли підписаний між сторонами договір, технічні умови втрачають свій сенс, оскільки виконання приєднання вичерпало дію технічних умов. Будь-яке визнання недійсними технічних умов, за наявності підписаного договору з водоканалом, також не породжує жодних правових наслідків.

Популярні дописи з цього блогу

Особливості розірвання договору на вивезення відходів

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку