Коли мовчанка може дорого коштувати

Законом України «Про відходи» на органи місцевого самоврядування покладено повноваження по визначенню суб’єкта господарювання, який буде надавати послугу з вивезення сміття. 

Сам процес визначення виконавця послуг відбувається на конкурсних засадах. За наслідком проведення такого конкурсу виконком з «переможцем» укладає договір. 
Переважно суб’єкт господарювання після підписання договору у місцевих засобах інформації, мережі Інтернет або шляхом замовлення у ПАТ «Укрпошта» доставки на розповсюдження газет поширює інформацію про умови вивезення сміття, а саме: 
  1. відомості про об’єм побутових відходів (йдеться про тверді, великогабаритні, ремонтні та рідкі відходи); 
  2. тариф; 
  3. одиницю виміру відходів; 
  4. норми утворення побутових відходів на одного мешканця, які затверджені місцевою радою. 
У доповнення до вищезазначеної інформації переможець конкурсу «ознайомлює» споживачів з текстовою редакцією договору на вивезення сміття. 

Враховуючи те, що надати примірник договору для кожного споживача неможливо як з об’єктивних, так і суб’єктивних причин, то нерідко виникають конфлікти, які часто завершуються відвідуванням «ворогуючими» сторонами залів судових засідань. 

Поширеними аргументами споживачів щодо відмови у стягненні з них витрат на вивезення сміття є: 
  1. не існує судових рішень, у відповідності до яких було б визнано укладений будь-який договір між споживачами та виконавцем послуги; 
  2. на споживачів жодного разу не накладалося адміністративне стягнення за порушення норм, правил, законів, які регулюють суспільні відносини у сфері поводження із побутовими відходами; 
  3. відповідачі жодного разу не користувалися послугами з вивезення побутових відходів – вони не виставляли сміття біля свого будинку та не складали його у контейнери; 
  4. жодного разу не сплачували кошти за надані послуги з вивезення побутових відходів; 
  5. споживачі не зверталися із жодною пропозицією про надання/отримання послуг; 
  6. не узгоджували та не підписували акти виконаних робіт; 
  7. не зробили жодної дії, яка могла бути недвозначно трактована як згода їх на укладення договору або бажання замовити послугу в даного товариства; 
  8. споживачі не надавали письмового дозволу на обробку персональних даних. 
У судовій практиці позови компанії з вивезення відходів задовольняються на користь останніх. 

Водночас велика кількість звернень до суду з вимогами стягнути заборгованість сприяла появі «судового трактування», за яким боржником послуги з вивезення сміття можна стати не сказавши нічого і не вчинивши нічого (зберігаючи мовчанку). 

Для прикладу, у Постанові Верховного Суду у складі Об’єднаної палати Касаційного цивільного суду від 11.12.2019 року справа № 646/834/17 зазначено, що виходячи з тлумачення пункту 2 статті 205, пункту 2 статті 642 Цивільного кодексу України, можна зробити висновок, що укладення договору відбувається шляхом вчинення виключно конклюдентних дій або мовчання. 

Договір з вивезення побутових відходів є укладеним з моменту, коли споживач акцентував пропозицію оферти повністю та без застережень, або у вигляді конклюдентних дій прийняв оферту, або не висловив заперечень проти договору мовчання. 

Системне тлумачення норм свідчить, що на фізичних осіб покладено законодавчий обов’язок укласти договір та вносити плату за користування послугами з вивезення побутових відходів, а тому, у випадку відсутності прийняття оферти шляхом погодження на укладення договору про вивезення відходів або конклюдентних дій, які свідчать про прийняття пропозиції, таке прийняття може бути виражене також у вигляді мовчання. 

Незважаючи на те, що в українській судовій практиці сформувалася негативна тенденція у частині задоволення позовів на користь споживачів, проте у цих же судових рішення можна знайти відповідь на питання, як вчинити у тих випадках, коли споживачі не бажають користуватися послугами виконавця, якого було обрано за конкурсною процедурою. 

Наприклад, у рішенні Фрунзенського районного суду м. Харкова від 03.11.2020 справа № 645/976/20 стверджується, що оскільки відповідачі протягом місяця з дня опублікування позивачем у засобі масової інформації проекту договору про свою відмову укласти договір про надання послуг із вивезення побутових відходів не заявили чи про свою незгоду з умовами договору у письмовому вигляді не направили, тому …вважається, що споживачі прийняли пропозицію на укладення договору.

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Технічна документація на ліфти: правда за управителем чи ліфтовиками?

Бюрократичні тонкощі встановлення кондиціонера на фасаді будинку