Вразливі споживачі чи невразливі пільговики?


Словосполучення «вразливий споживач» з'явилося в українському законодавстві не так давно. Пов'язано це, насамперед, із прийняттям нової редакції Закону України № 2019 - VIII «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017. Під терміном «вразливий споживач» законодавець пояснив, що він мав на увазі саме побутового споживача, визначеного у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку, який має право на передбачені законом підтримку для відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії та/або захист від відключення у певні періоди.

У тексті Закону № 2019 - VIII словосполучення «вразливий споживач» згадується всього лише декілька разів. Окрема увага «вразливим споживачам» присвячена тільки трішки у статті 61 вищезазначеного закону. 

За вказаною статтею відповідь на питання «хто ж такі ці вразливі споживачі» Кабінет Міністрів України повинен був ще давно надати шляхом прийняття постанови, яка б запровадила певний порядок, а саме - перерахувати категорії споживачів, описати їх спосіб обліку, передбачивши умови за яких надається їм адресна допомога, а також визначивши менш безболісний механізм відключення таких споживачів від електропостачання. 

Проте, станом на сьогодні Кабінетом Міністрів України не прийнято такого акту про «вразливих споживачів» (не кажучи вже про адресну допомогу і спецпорядок по їх відключенню від електропостачання). 

Не згадується нічого про «вразливих споживачів» також у нормативно-правових актах Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і житлово-комунальних послуг (НКРЄ КП). 

Натомість, Кабінет Міністрів подбав про іншу категорію, так званих «захищених споживачів» (йдеться про певні підприємства по певному списку згідно положень Постанови Кабінету Міністрів України № 1209 «Про деякі питання постачання електричної енергії захищеним споживачам...»). 

Коротко кажучи, захищені споживачі - це такі споживачі, які зможуть розраховувати на певну лояльність від держави у разі настання боргових зобов'язань. Для всіх інших споживачів - один порядок та одні правила. 

Водночас, виникає кілька запитань: 
  1. що робити тим громадянам, які мають на сьогодні пільги по сплаті електричної енергії та не належать до переліку «вразливих споживачів»?
  2. що робити тим громадянам, у випадку, якщо їх пільги будуть зупинені (як демонструє практика) черговим Законом України «Про Державний Бюджет» на відповідний рік, а громадяни не будуть включені до переліку «вразливих споживачів»? 
Вирішити дану проблему допомогла б зміна статті 61 Закону України «Про ринок електричної енергії», а саме замість порядку визначення «вразливого споживача» Кабінетом Міністрів України вказати у тексті статті 61, що «вразливі споживачі» - це побутові споживачі, яким надаються соціальні послуги згідно Закону України «Про соціальні послуги» та побутові споживачі, які мають право на пільги, а також споживачі пільги яких розраховуються від середньомісячного їх доходу/доходу членів сім'ї/господарств. 

Прийняття змін до статті 61 з однієї сторони ліквідувало неконституційне делегування парламентом Кабінету Міністрів України повноваження на визначення сумнівного статусу серед споживачів, а з іншої - зберегло наявні пільги та гарантії у громадян. 

Але чи буде це так? 

Популярні дописи з цього блогу

Межа юридичної відповідальності у водопровідних системах

Самовільне підключення електрики чи легальне споживання?